Het prachtige dorpje Rijs in Friesland

Dit is mijn eerste bericht in 2018!

Ik vind het lastig om in deze periode van een burn-out, de balans te vinden tussen activiteiten en rust. En me over te geven aan het gevoel dat mijn lijf en mijn hoofd mij geven, dat ik pas op de plaats moet maken. Want het heerlijkste is om te doen en wat mij geen energie kost en ook energie oplevert, is urenlange wandelingen maken, met of zonder camera en luisteren naar mijn eigen-wijze-uil.

Als mijn ogen zeer doen van vermoeidheid, is dat het eerste teken dat ik rust moet nemen en bekijken welke onderliggende gedachten, kort voor het moment van vermoeidheid, door mij heen zijn gegaan. Het is een hele zoektocht. Vooral omdat ik zo van fotograferen houdt, waarbij je ogen op ‘buiten’ zijn gericht, terwijl de zere ogen misschien ook wel het teken zijn om de ogen op ‘binnen’ in mijzelf te richten.

Toch kan ik met mijn fotografie goed uitdrukken, wat er in woorden vaak niet te zeggen valt. In ieder geval reed ik vandaag naar Rijs, waar ik zeker 20 jaar geleden voor het laatst ben geweest en daar zulke mooie herinneringen aan heb overgehouden. Het is niet eens ver van Emmeloord, dus de beslissing was snel genomen. Hieronder de oude muur, die opgebouwd is uit oude stenen van het vroegere huis dat er heeft gestaan. Rijs heeft een hele rijke historie, wat ook te zien is in de paar prachtige villa’s die er staan en nu veelal als horeca gelegenheden gebruikt worden.

In Mooi Gaasterland een heel aardig echtpaar ontmoet en Berber de eigenaresse van Mooi Gaasterland en Eva die de horeca gelegenheid runt. We krijgen een gesprek over een schilderij dat aan de muur hangt, krijgen het over mijn fotografie en ik mag er exposeren. Wat geweldig leuk. Omdat Valentijnsdag voor de deur staat, ga ik mijn zwart/wit met rode accenten foto’s ophangen, samen met een aantal gemaakte Elfjes (11 woorden gedichten).

Ik ontmoette de wijze uil aan het begin van het bos. Het is een prachtig bos met mooie lanen, kronkel paadjes, speelplezier voor kinderen en als je het bos doorloopt, kom je bij het IJsselmeer uit met mooie strandjes en de kliffen van Mirns. Daar wil ik ook nog graag een keer foto’s maken.

Hier is de eerste indruk van Rijs. Een aanrader om heen te gaan als het hoofd te vol zit, gewoon lekker door het bos sjouwen, luisteren naar de ruisende wind, vogels die zingen en vooral rust. Aan het eind ergens een lekker kopje koffie met iets lekkers, er is gelegenheid genoeg voor. Veel plezier.