Trouw zijn aan jezelf.

Inmiddels loop ik regelmatig binnen bij de kringloopwinkel. Daar staan boeken voor een prijs(je), dat is niet te geloven. Boeken die al jaren op mijn verlanglijst staan en regelmatig geleend bij de bibliotheek, kun je hier vinden. Als een boek voor iemand anders niet meer voldoende betekenis heeft, kan het weer naar een nieuwe eigenaar die er veel waarde aan hecht.

Ik kocht het boek ‘Hoe goed moet een mens zijn? van Harold S. Kushner. En ik herkende de schrijver, omdat ik vele jaren geleden zijn eerste boek ” Als het kwaad goede mensen treft’ heb gelezen. En als ik dat nu nog weet, betekent dat vast iets.

Kushner schrijft dat het belangrijkste woord in de bijbel is te vinden in Genesis 17:1, waar God tegen Abraham zegt: ‘Wandel voor mijn aangezicht en wees “tamim”. Wat betekent dat woord volgens Kushner? God vraagt van Abraham, en dus ook van ons, niet volmaaktheid, maar integriteit.
God wil dat Abraham ernaar streeft, trouw te blijven aan de kern van zijn wezen, zelfs als hij daar af en toe van afdwaalt.

Moeder Theresa zei eens tijdens een interview, ‘we zijn hier niet om successen te boeken, we zijn hier om trouw te zijn’.

Trouw aan zowel ons wezenlijke zelf als aan God! Wanneer je je eigen integriteit geweld aandoet, verlies je alles!

De antwoorden op vragen hoe te leven, welke keuzes je maakt, kan een ander dan ook niet voor jou bepalen. Dat zijn eigen keuzes, waarvan je de antwoorden hoort in je eigen innerlijk.